Tardysol roztw. doustny (20 mg Fe 2+/ml) - but. 90 ml
Ferrous sulphatePreparat dostępny - opakowanie w ciągłej sprzedaży
Pełnopłatny (100%): | 49.00 zł przykładowa recepta![]() |
---|
Wskazania do stosowania:
Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci w wieku powyżej 2 lat i u dorosłych. Zapobieganie niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet w ciąży, gdy nie można zapewnić wystarczającego spożycia żelaza dostarczanego w diecie.
Dawkowanie wg ChPL (Charakterystyki Produktu Leczniczego)
Doustnie. Leczenie u kobiet w ciąży można rozpocząć jedynie po konsultacji z lekarzem prowadzącym. Poniższe zalecenia dotyczące dawkowania odnoszą się do jonów żelaza. Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza. Dorośli (w tym kobiety w ciąży): 50 do 100 mg raz na dobę (dawka odmierzona bezpośrednio pipetą miarową). Dzieci w wieku od 2 do 10 lat - od 15 do 20 kg: 30 do 40 mg raz na dobę (dawka odmierzona bezpośrednio pipetą miarową); od 20 do 35 kg: 40 do 50 mg raz na dobę (dawka odmierzona bezpośrednio pipetą miarową). Dzieci powyżej 10 lat: 50 do 100 mg raz na dobę (dawka odmierzona bezpośrednio pipetą miarową). Zapobieganie niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet w ciąży: 50 mg raz na dobę (dawka odmierzona bezpośrednio pipetą miarową). Czas trwania leczenia. Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza: czas trwania leczenia musi być wystarczający do wyleczenia niedokrwistości i (lub) uzupełnienia zapasów żelaza. Leczenie może trwać minimum od 3 do 6 miesięcy, w zależności od stopnia niedoboru żelaza. Ewentualnie leczenie może trwać dłużej, jeśli przyczyna niedokrwistości nie jest skutecznie leczona. Zapobieganie niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet w ciąży: 50 mg na dobę przez ostatnie 2 trymestry ciąży (lub od czwartego miesiąca ciąży). Sposób podania. Roztwór doustny należy zawsze pobierać z butelki za pomocą pipety miarowej znajdującej się w opakowaniu. Po rozcieńczeniu pobranego roztworu w 1/2 szklanki wody, należy natychmiast wypić otrzymany płyn. Lek należy przyjmować jakiś czas przed posiłkiem lub po posiłku oraz przed podaniem lub po podaniu produktów mlecznych.